linntillenius.blogg.se

- En liten blogg för att hålla Er uppdaterade om min tre månaders resa i Bangkok, Thailand!

Dagens ord: Papaya = malaco.

Kategori: Allmänt

Idag på praktiken fick vi testa ultraljud, vår handeldare heter Sirikorapit (en kvinna) och hon är kvär verkligen jättegullig och som tur är kan hon bra engelska så hon kan hela tiden förklara vad hon gör och översätta det patienterna säger. Vi har inte några egna patienter utan vi hjälper till med hennes men det är i alla fall givande! Jag har ju sedan barnsben haft problem med hälarna, att jag får ont när jag går långt och idag har jag blivit diagnosiserad med plantar facit (inflammation i fascian, mjukdelarna typ) i hälarna. Sirikorapit lärde oss ultraljud och sedan masserade de mina punkter i hälarna och Josse fick behandla mig med ultraljud! Vi fick även lära oss att manipulera ländryggen! Vid luch kom en av studenterna som var med på paraden fram till oss med två påsar färsk annanas och melon som de köpt till oss på marnaden, det är verkligen svårt att förstå hur vänliga alla är här och ibland känner man sig dum när de är så snälla hela tiden! Imorgon är det "friday market" på Mahidol och då ska det vara ett helt torg med massa mat och annat, den börjar inna 7 på morgonen och håller på fram till lunch så jag och Josse har bestämt att vi ska äta frukost på markanden imorgon bitti innan praktiken börjar! Imorgon ska vi antagligen ut med två andra utbytesstudenter från tyskland, varav Tony en av dem är från Thailand så det är bra med en som kan språket och känner staden! På lördag planerar vi att åka till semesterparadiset (för turister) Hua Hin för att få se lite hav och strand! Det är 26 mil men vi vill verkligen bada! tar bussen tidigt på morgonen! Ikväll åt vi jättegod mat och stark! Josse satt och grät hela middagen:) Sedan vandrade vi omkring lite bort från vår gata och det är verkligen helt ofattbart vilka små gator det finns precis överallt! Och det finns små matvagnar och skyfflen överallt, jag köpte färska varma jordnötter med skal på och lite bananer! Joss hittade en kille som sålde pyttesmå pannkakor som var himelska!

Festival!

Kategori: Allmänt

Idag har varit en helt underbar dag! Fram till lunch pluggade vi c-uppsats och sen blev vi upphämtade av några frånuniversitetet som skulle gå med i paraden. Vi åkte först och bytte om till thaidräkterna och man kändes sig verkligen uppklädd! Det kryllade av studenter och alla i paraden var från Mahidols universitet, tror de flesta linjer var representerade! Det var väldigt varmt men roligt att gå i tåget och alla thaitjejer var så himla vackra i sina klänningar. Sedan var det hur mycket blommor, krans och uppsättningar som helst så det var fint vart man än kollade! Har tagit massa kort och hoppas att det ska gå att ladda upp idag men verkar ju som sagt inte gå längre..
Det bästa med dagen var kvällen! Vi åkte efter paraden till universitetet och där var det som en stor matmarknad, det kryllade av mat på ett helt område och vi testade massa nya saker! De flesta rätter/tilltugg var i små portioner så man skulle kunna testa många olika! Vi köpte bl a pannkaka, olika fisksorter, kokosefterrätt, friterade bollar med olika innehåll, kyckling mm. Det bästa av allt och som vi alla blev helt frälsta i var ”sticky rice with mango” som är en slags efterrättsliknade rätt på ris som är kokat i kokos, socker och kokosmjölk med nån sås på och till det färsk mango. Det började med att alex testade och så smakde vi men det var så gott så tillslut köpte alla! Det fanns även en liknande rätt som jag inte vet namnet på och skillnaden var att istället för mango var det en slags mjuk kaka av kokos och det var verkligen gott det med! Så nu är jag i alla fall mätt och belåten! Just ja, sedan sjösatte vi såklart de små blom-båtarna också i sjön på skolan! Det var ljus och rökelser i blomsterarrangemanget så det var väldigt fint när dom flöt iväg!
Imorgon är det praktik igen och det blir långa dagar, minibussen åker 7.00 och så kommer vi hem runt 17-17.30. Då väntar c-uppsatsen snällt där hemma!
Godkväll önskar Linn och mina myror :)

Lyckad middag!

Kategori: Allmänt

Idag har jag och Josse haft första riktiga praktikdagen, det har varit jättebra och vi har ännu en dag blivit väl omhändertagna! Vår klinik ligger på skolan och det är öppenvården, en stor skillnad från sverige är att det är ett enda stort rum med massa sängar. Det är alltså inte ensklida rum för sjukgymnasten och patienten. Detta har vi sett som positivt hittills då sjukgymnasterna kan samarbeta mycket och alla hjälper alla, även patienterna verkar gilla detta då de kan prata med varandra! Vi är även imopnerade av all utrustning och apparater som thai folket använder som t ex ultraljud, laser, traktionsmaskiner, elektrostimulering mm mm. Idag har vi fått vara med och test ultraljud och det var kul, vi ska även få träna på varandra!
 
Ikväll har vi ätit en underbar middag alla fyra. Ingen på vår gata (eller del av stan där vi bor, Pinklao) kan engelska och det är därför lika roligt varje gång man ska äta eftersom man pekar lite och får in lite vad som helst! men ikväll satt det ett thaipar bakom oss vid ett bord som var så gulliga och kom fram till oss och hjälpte oss att beställa in massa olika rätter. det blev grillad hel fisk, grillad kyckling och kött med olika såser, sallader, grönsaker och sticky rice. Fantastiskt var det och jag tog ett kort men det har blivit något fel på datan så kan fortfarande inte ladda upp kort..
 
Imorgon är det den stora festivalen och vi är lediga från praktiken. Fram till lunch ska vi plugga C-uppsats och sen vid 12.30 blir vi upphämtade av en kvinna från universitetet. Vet inte riktigt hur dagen ser ut men tror vi börjar med att bli iordninggjorda inför firandet och sen fortsätter det bara till sena kbällen skulle jag tro! 
 
För övrigt har jag fått myror i tangentbordet! Mycket märkligt, de bara kryper upp hela tiden och jag kan inte förstå var de kommer ifrån! Me n som tur är är de små och ofarliga vad jag vet :)

Mahidol och första skoldagen!

Kategori: Allmänt


Idag har vi haft första dagen på Mahidol University! Det är här på en avdelning för muskeloskeletala rörelseproblem som jag och Josefin ska vara de två första veckorna. De resterande två veckorna efter detta ska vi vara på en avdelning för akut stroke, en neuroavdelning på ett Siriraj Hospital. Idag var det en introduktionsdag och vi blev otroligt väl omhändertagna. Allt var organiserat och planerat och alla bryr sig verkligen om oss för att vi ska ha det så bra som möjligt. Vi fick en guidad tur på ”faculty of physiotherapy” och vi fick se alla avdelningar, träningsrum och massa olika forskningsrum. Det märks att Mahidol har god ekonomi för deras forskningsutrustning är jättehäftig, de hade 3D kameror, maskiner som kunde mäta muskelkraft, leder och massa annan utrustning.
Lunch köper man i skolan och jag minns inte om jag skrev det igår men man kan absolut välja att leva väldigt billigt i Bangkok. I skolan betalde jag idag ca 10 kr för ris, omelett och kyckling med chili! Det går åt en hel del vatten också för det är så varmt och som min far brukar säga, ”man vänjer sig aldrig med värmen men man vänjer sig med att vara svettig”. Detta kan jag absolut skriva under! Vi åker med en ”van” till skolan, det är toppen för dessa går 2 min från där vi bor och går direkt till vår del av universitet. Universitet är så stort så det är svårt att förstå, bara vår del är väl som hela MDH och för att ta sig runt på hela universitetet går det minitåg! På universitetsområdet är det väldigt fint med blommor, vatten och stora gröna ytor! Ska lägga upp en bild så småningom!

På onsdag är det en stor festival som firas i hela Thailand, ”Loy Krathong”. Detta är en festival för att hylla fullmånen och floden och denna firas genom att man sjösätter små båtar av bananblad, kokosnötter, bröd och blommor i hav, sjöar eller annat vatten! Utöver detta firar man genom fyrverkerier, ljus, mat och annat! Vi har blivit inbjudna av fakulitetet för sjukgymnastik att delta i universitetets firande vilket ska bli jättekul! Vi ska då bl a delta i en parad och idag har Rungtip som är vår administrativa kontaktperson varit och handlat thailändska finkläder till oss som vi ska ha på oss! På kvällen sen firas det med massa mat och allt är utomhus! Detta firas såklart på massa andra ställen men vi ska delta i Mahidols firande! Här kommer en adress ni kan kopiera om ni vill ha ett smakprov, lyckades tyvärr inte länka denna!

http://www.youtube.com/watch?v=8IxKY_Fx4mU


Ikväll var vi ute när himlen öppnade sig som aldrig förr och på mindre än en minut var vi totalt genomblöta och jag fick därmed min andra dusch för dagen! Fungerar tyvärr inte all lägga upp en bild idag! Hoppas det går bättre nästa gång!

Första natten!

Kategori: Allmänt

I fredags lyfte planet vid lunchtid och vi landade i Bangkok 4 på morgonen svensk tid, blev inte mycket sömn men det gick bra i alla fall! När vi landat blev vi upphämtade av de två thailändska studenterna och vi tog en taxi till boendet. Mitt rum ser ni på bilden och det är absolut helt okej, riktigt lyxigt jämfört med mitt boende i Tanzania! För att komma in i Thailändsk tid gick vi inte aldrig och la oss utan var uppe till det blev sängdags thaitid. Var såklart väldigt trött men studenterna Mai och May tog med oss till sina vänner i ett av köpcentren där vi åt en fantastisk lunch. jag och alex lät dem bestsälla vad de ville och allt var gott, det blev många rätter och alla åt av allt! Måste verkligen säga att man äter mycket med ögonen här också, det är så mycket färger och fina uppläggningar av alla rätter! Till efterrätt beställde vi in kokosmjölksglass, kinesiska "slemblommor" (var små runda och röda som gelehallon nästan och låg och bade i en skål med rosa vätska, var riktigt vidrigt och slemmigt var det) och lite annat smått och gått som t ex "sticky rice" (riktigt klibbigt ris sötat med kokos o mango) och det var verkligen supergott! Så mätta och belåtna kan man absolut säga att vi blev! Jag har inte förstått hur stort Bangkok är men bara genom att ta bussen kanske en eller en halv km till detta köpcenter fick jag en lite aha- upplevelse. 5 våningar varav en våning säkert är som hela kupolen (!) vi var bara på översta våningen och där fanns alla restauranger. May berättade att detta center inte ens är det största... På bottenvåningen finns en jättestor mataffär och jag som älskar mataffärer trivdes riktigt bra där! Det fanns precis allt och allt var fint och fräscht! Köpte med mig frukost att ha i min kyl, jag gillar att äta frukost hemma istället för att gå ut och äta på någon restaurang. I alla fall på vardagar då vi kommer att åka med en buss till praktiken 07.30 för att sedan komma hem igen vid 16.30.

Av det lilla vi sett hittills så består Bangkok av mat i alla dess former, det finns mat vart du är kollar! Restauranger, små små hak på gatorna, vagnar med hjul där man kan löpa frukt, vagnar med pannkaka, bord med grönsaker osv. Till middag igår kväll gick vi och satte oss precis bredvid där vi bor. Detta lilla ställe består av 3 små plastbord och några kokplattor, vi hade ingen aning om vad vi beställde eftersom de två thailändarna inte kan engelska och vi än så länge inte thai:) Men gott var det, jag fick en soppa med färsk spenat och lite annat jag inte vet vad det var och till efterrätt köpte jag en färsk frukt från en av vagnarna, som killen som ägde slizade upp med världens största kniv, la i en liten påse och sedan fick jag en pinne som man kunde ta upp bitarna med. Jag vet inte vad det var för frukt, den såg ut som ut som en liten och långsmal mango men den var hård och lite sträv i smaken men ganska så god! Efter middagen gick jag in till mig och lyckades koppla in mitt trådlösa internet som faktiskt är riktigt bra! Somnade som en stock men kan inte säga att det var så lätt att sova sen i alla fall, vakande första gången av många med hjärtat i halsgropen och trodde det var skottlossning men det visade sig vara fyrverkerier när jag gick upp och kollade. Sedan var det som sagt riktigt svårt att somna om för det är så otroligt mycket ljud i Bangkok. Det är bilar, smällar, brak och jag vet inte vad men förhoppningsvis vänjer jag väl mig tillslut!

Nu är klockan snart 11 och då kommer Johan, en lärare från vår utbildning hit, han ska introducera oss för båtlinjerna så att vi lär oss att ta oss runt på ett enklare sätt då trafiken här är enorm!! Johan är här i en vecka tror jag och ikväll ska vi äta middag tillsammans då Johan ska berätta lite vad han har gjort här och tipsa på vad man ska göra! (och inte göra, tydligen..)

Eftersom vi svenskar är besatta av väder ska jag väl tillägga att det är väldigt varmt här, ca 30 grader igår men tydligen är det varmare än vad det brukar vara i nov så hoppas det blir lite svalare! har regnet mycket inatt och nu imorse så är nog lite skönare luft ute nu än igår i alla fall!
Det var en första liten uppdatering från mig! :)

Mahidol University

Kategori: Allmänt

Mahidol University

 

Universitetet som min utbildning Mälardalens Högskola (MDH) ett samarbete med heter Mahidol University och ligger mitt i centrala Bangkok. Vårt boende ligger också mitt i smeten och är till för studenter och vi ska bo i var sitt "standard room". Mahidol har tre akademiska områden: Hälsovetenskap, teknologisk vetenskap och social vetenskap och en av alla utbildningar är då sjukgymnastutbildningen. Då detta är ett utbyte har vi på MDH haft thailändska studenter hos oss och nu äntligen har det blivit vår tur att åka! Mahidol klassas som Thailands finaste universitet och plats 350 på "världsrankningen" av de bästa universitetet.

 

På universitetet finns även egna kliniker och vi har fått berättat för oss av de thailändska studenterna att det är här Kungen med familj vårdas när de är i behov att sjukhusvård! (Vi får för allas bästa hoppas på att kungen håller sig frisk så länge jag befinner mig på thailändsk mark) Jag och Josefin kommer mestadels inte att ha vår praktik på universitetets kliniker men det är här våra handledare kommer att finnas.

Thailand

Kategori: Allmänt

Fakta Thailand:

Statsskick: monarki
Yta: 514000 km2
Huvudstad: Bangkok, 12 miljoner invånare innerstaden och 16 miljoner invånare med förorter.
Invånarantal Thailand: 61,2 miljoner
Befolkning: thai 75%, Kineser 14, övriga 11%
Officiellt språk: thai
Valuta: Bath
Läs och skrivkunnighet: 93%
Religion: buddister 94%, muslimer 4%, övriga 3%
Bnp: $6,400
Naturtillgångar: trä, tenn, bly, gips, zink fisk, naturgas